Bronze støberi i Allerød

Som noget helt unikt og sjældent i Danmark så sker hele skabelsesprocessen i Allerød på Æbleblomst gård med danske håndværker – først i atelieret og derefter ude i det tilstødende bronzestøberi. Lige fra inspirationen fra naturen omkring Lina, til idé og tegning, til den egentlige fysiske proces går i gang. Dem som bestiller et værk og øvrige besøgende kan følge deres skulptur og processen helt tæt.


Lina modellere skulpturen op i voks, så går støberen i gang med at forme omkring hendes model. Det er en lang proces. Fra Lina giver modellen til støberen, går den igennem hænderne 10-11 gange før den er klar til levering. Processen er at modellen lægges i speciel støbesand, og der laves to halvdele og Linas model bliver skrabet ud og dermed går voksskulpturen i stykker. Lina laver kun unikke skulpurer altså kun 1 af hver, så boltes formene sammen og der hældes 1200 gram varm bronze i sandformene, de afkøler og bankes ud, som næsten er en lille fødsel. Alle indløb og grater skæres af og der pudses på den rå bronzeskulptur. Derefter går Lina i gang med patinering – enten i form af et syrebad eller med sin bundselbrænder og til sidst bliver den poleret, så det smukke blanke bronze kommer frem.


Det er healende at lave skulpturer. Den kunstneriske proces kurerer både fysiske og psykiske sår og giver gode endorfiner i kroppen. Men tag ikke fejl - det er både følelsesmæssigt og intellektuelt krævende at lave kunst, og Lina giver sine værker fuld opmærksomhed igennem hele forløbet. Når værket er modeleret færdigt, skal det igennem mange arbejdsgange. Fra syrebad, afstøbning i sand, selve støbning i bronze, udbankning og slibning til patinering og syrebad og den endelige finish, hvor skulpturen bliver poleret efter Linas kunstneriske øje.

At have mit støberi derhjemme betyder meget for flowet i min kunst. Jeg kan følge med i støbningen, og helt fra start til slut følger støberen og jeg processen.