Lina Murel Jardorf er en af Skandinaviens bedste kunstnere til at skabe hesteskulpturer. Erfaring fra 38 år på hesteryg og et 21-årigt smukt og tæt samarbejde med andalusier-hoppen Arancha, er med til at Lina har forståelse for hestenes smukke og ædle sjæl og bevægelser med fokus ned på mindste detalje og formår at ”fange” den hest eller ponys personlighed, hun skal skabe.

Som noget helt unikt og sjældent i Danmark så sker hele skabelsesprocessen i Allerød på Æbleblomst gård med danske håndværker – først i atelieret og derefter ude i det tilstødende bronzestøberi.
Lina modellere skulpturen op i voks, så går støberen i gang med at forme omkring hendes model. Det er en lang proces. Fra Lina giver modellen til støberen, går den igennem hænderne 10-11 gange før den er klar til levering. Processen er at modellen lægges i speciel støbesand, og der laves to halvdele og Linas model bliver skrabet ud og dermed går voksskulpturen i stykker. Lina laver kun unikke skulpurer altså kun 1 af hver, så boltes formene sammen og der hældes 1200 gram varm bronze i sandformene, de afkøler og bankes ud, som næsten er en lille fødsel. Alle indløb og grater skæres af og der pudses på den rå bronzeskulptur. Derefter går Lina i gang med patinering – enten i form af et syrebad eller med sin bundselbrænder og til sidst bliver den poleret, så det smukke blanke bronze kommer frem.


Dressur-rytteren Torben kaufmann bestilte sin Thor og sig selv i bronze. En drøm igennem mange år blev til virkelighed. Den dygtige og smukke vallak, som han red i 13 år og vandt mange præmier på, blev til en smuk skulptur. Det lykkedes mig at fange deres kærlighed til hinanden og ikke mindst den elegance som begge beherskede og Torbens rankeholdning.


Se de skønne hesteskulpturer i galleriet nede under.